на опашката

на опашката
словосъч. - изостанал, закъснял

Български синонимен речник. 2013.

Игры ⚽ Поможем решить контрольную работу

Look at other dictionaries:

  • влача се на опашката — словосъч. изоставам, закъснявам, мъкна се, влача се, не успявам …   Български синонимен речник

  • абраш — (тур abras) 1. човек со бенкичаво лице, 2. коњ со бели дамки на муцката или под опашката, 3. вет сипка по кожата кај некои домашни животни …   Macedonian dictionary

  • автотомија — (грч autos, tome сече) појава што може да се види често кај некои животни самоосакатување во случај на животна опасност (на пр, кога гуштерот си ја жртвува опашката) …   Macedonian dictionary

  • поларен — (лат. polaris) 1. што се однесува на половите или потекнува од половите поларен фронт површина што го дели студениот поларен воздух од топлиот тропски воздух Поларна Ѕвезда астр. последната ѕвезда во опашката на соѕвездието Мала Кола, Северна… …   Macedonian dictionary

  • скорпија — (лат. scorpio) 1. зоол. ситно животно со осум нозе и со остро отровно жило на опашката му припаѓа на редот членконоги акреп 2. фиг. лоша жена …   Macedonian dictionary

  • уроборос — (грч. ura опашка, boros јадач) позната фигура од старогрчката митологија што прикажува змија што сама си ја јаде опашката и така се врти како круг симбол на вечноста …   Macedonian dictionary

  • възголемявам се — гл. възгордявам се, големея се, надувам се, важнича, парадирам, дуя се, пъча се, ставам надменен, държа се надменно, съм надменен, съм горделив, ставам горделив, виря си главата, виря нос, гордея се, придавам си важност, перча се, държа се на… …   Български синонимен речник

  • възгордявам се — гл. големея се, възголемявам се, надувам се, важнича, парадирам, дуя се, пъча се, ставам надменен, държа се надменно, съм надменен, съм горделив, ставам горделив, виря си главата, виря нос, гордея се, придавам си важност, перча се, държа се на… …   Български синонимен речник

  • дирен — прил. търсен, преследван, гонен, следен, сподирян, задирян прил. заден, последен, изостанал, на опашката …   Български синонимен речник

  • изоставам — гл. не успявам, влача се на опашката, влача се, кретам, оставам назад, съм назад, отпадам, артисвам, изпреварват ме, не напредвам, застоявам се, мъкна се, закъснявам, стоя на едно място, съм в застой, тъпча на едно място …   Български синонимен речник

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”